Svogūnų pyragas

2012-06-02 9:31 autorius , palikite atsiliepimą

Nuostabus užkandis svečiui, puiki nekasdieniška vakarienė šeimai, fantastiškas pyragas, beje – sotus. Skanus ir šiltas, ir šaltas. Pamenu, kai pirmą kai pirmą kartą apie jį pasakojau mamai, ji niekaip negalėjo suprasti, kaip gali būti svogūnų pyragas, svogūnų?!!! pyragas?!! ir dar skanus… Pamenu, nepatikėjo, bet kai vėl ir vėl kepiau, pasiprašė recepto, dabar tai ir jos mėgstamas pyragas.

Tik turiu įspėti iš karto – nesudekinkit, neperkepkit svogūnų!!! Šį kartą, kepant svogūnus, mano mažiukė reikalavo neįprastai daug dėmėsio, todėl svogūnus šiek tiek perkepiau, o rezultatas nervino – pyragas turėjo kartumo. Svogūnai, jei ant silpnos kaitros kepsi, kuo ilgiau kepa, būna balti, bet minštėja ir minkštėja, tuo saldesni darosi, jei svogūnai kepa per didelėje kaitroje, greit parausta ir tt. tuo kartesni lieka – štai todėl ir mano pyragas turi kartumo.

Reikės:

Tešlai:

1 puodelio miltų (~125 g.)

45 g. sviesto arba margarino,

1 1/4 AŠ kepimo miltelių,

6 VŠ pieno,

žiupsnelio druskos.

Padažui:

1 kiaušinio,

100 ml grietinės, grietinėlės, natūralaus jogurto (visada naudoju pieną, man skaniau),

tarkuoto muškato riešuto.

Įdarui:

4 – 5 didelių svogūnų,

aliejaus kepimui.

Gaminame:

Įdarą:

Svogūnus nulupame, supjaustome plonais griežinėliais ir su keliais šaukštais aliejaus pakepame mažoje kaitroje, kepam lėtai, ilgai ~ 10 min. Vėl kartoju, neskubėkit, nesudeginkit, pyragas bus kartus. Iškepusius svogūnus pabarstome druska, pipirais ir paliekame pravėsti.

Tešlą:

Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, dedame sviestą (labai gerai, jei jis ką tik iš šaldytuvo) ir jį vis pamiltuodami pjaustome, pjaustome, paskui triname tarp pirštų, kol lieka birus smėliukas. Supilame pieną ir užminkome minkštą, bet nelipnią tešlą.

Šia tešla išklojame kepimo formelę, klojame plonai, nes tešla pabrinks kepdama. Turėjau dvi vienkartines formeles iš folijos, jas ir panaudojau.

Išklojus tešlą dedame į ją keptus svogūnus. Užpilame suplaktu padažu iš nurodytų produktų.

Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~ 25 – 30 min.

Jei prie pyrago patieksite stiklinaitę alaus ar salotų, vyriškoji šeimos pusė bus sužavėta.

Skanaus!

Šaltinis: čia.

Tags: , ,

Kategorijos: Pietums, Receptai, Svečias, Užkandžiai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *