Archyvas

  • [+]2013 (19)
  • [+]2012 (220)

Marinuoti čili pipirai arba svogūnai, marinuoti su čili pipirais….

Patys skaniausi, patys mylimiausi – marinuoti čili pipirai. Mėgstantys aštriai žino, kaip sunku rast tikrą aštrumą, gerą aštrumą, ne kartų  – aštrų. Šitaip pipirus marinuoju ir marinuoju, pabaigiam, pailsim ir vėl marinuoju.

Marinuoju, kaip pavadinime: arba čili pipirus, arba svogūnus su čili pipirais. Marinavimo variantas priklauso nuo to, kokius gaunu nusipirkti čiliukus. Jei švieži – tai vien pipiriukus, su nedaug svogūno, jei pipiriukai (kas dažniausia būna) šiek tiek pagyvenę marinuoju svogūnus su čili pipirais. Ne pirmo šviežumo čili pipirai būna kietoki, odelė stangri, minkštimo mažai, todėl vieni marinuoti būna ne tookie skanūs, kaip švieži.

Šis marinatas toks nuostabus, kad viskas ką ten sudedi būna laaabai laabai skanūs: svogūnai, česnakai, saldi paprika… Pipirų, svogūnų ir česnakų santykis nėra taip jau labai svarbus, kiek turim tiek dedam, kas patinka labiau, kokį atštrumą mėgstame, taip ir dedame.

Šį kartą pipiriukus gavau ne pirmos jaunystės, tai ir vėl, marinavau svogūnus su čili pipirais, svogūnai lieka aštrus, šiek tiek rūgštoki….. oj nėra žodžių kokia pasaka, tokie pat ir česnakiukai būna ir saldžioji paprika. Valgom juos su viskuo, net vienus su duonyte.

Prieš pradėdama aprašyti receptą, dar kartą primenu, jei mėgstate labai aštriai ir turite šviežių čili (gali būti bet kurie aštrus pipirai) pipirų imkite daug pipirų, svogūno dėkite, dėl svogūno suteikiamo skonio ir kvapo. Orientavimuisi: 20 pipirų, 100 g. svogūno, 5 česnako skilteles.  Jei pipiriukai seni, o svogūnus laikote skania daržove – drąsiai dėkite daug svogūnų.

Reikės:

9 čili pipirų,

8 nedidelių svogūnų,

kelių česnako skiltelių.

Marinatui:

2 stiklinių 5 procentų acto,

2 lauro lapų,

2 VŠ cukraus,

2VŠ druskos,

1 AŠ be kaupo raudonėlio.

Gaminame:

Pipiriukus nuplauname, perpjauname pusiau išimame sėklytes su membranomis. Supjaustome plonomis riekelėmis.

Turintiems tvirtą skrandį ir kietas kepenis, tiks pipirai su sėklytėmis ir membranomis, tada pipirai palaipsniui vis aštrės, iš sėklyčių pereis į pipirus.

Mėgstantys aštriau (bet tik nesmarkiai) bent tris pipirus palikite su sėklytėmis ir membranomis. Tiems, kuriems atrodo, kad mėgsta aštriai, neįsižeiskit, tiesiog daug kas sakosi mėgstąs aštriai, bet tas aštrumas tik pirktų kebabų arba geriausiu atveju čili pomodorų padažo, kur aštru, tai tik šiek tiek, išimkite visų pipiriukų sėklytes ir membranas.

Išimant sėklas ir pjaustant pipirą būtinai dėvėkite pirštines, ar bent jau tą ranka, kuria laikote pipirus, apmaukite paprasčiausiu celofaniniu maišeliu. Pipirai, kokios bebūtų jaunystės, tikrai labai pikti, surizikavę pjaustyti plikom rankom, paskui gailėsis gerą pusę dienos.

Svogūnus, česnaką nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais.

 

Verdame marinatą:

Mūsų parduotuvėse, paprastas paprasčiausias actas – 9 proc. todėl turime jį atsiskiesti iki 5 proc. stiprumo. Imame šiek tiek daugiau nei pusę stiklinės acto ir atskiedžiame jį su vandeniu, iki pilnos stiklinės, arba paprasčiau pasakius -  skiedžiame su vandeniu beveik per pusę.

Skiestą actą pilame į puodą, ten pat dedame raudonėlį, lauro lapus, druską, cukrų. Užkaičiame ir šildome maišydami tol, kol ištirpsta druska ir cukrus. Atvėsiname.

Marinatą pilame ant pjaustytų pipirų, svogūnų ir česnakų. Indą uždengiame, paliekame šaldytuve parai, kad pribręstų ir dingtų acto kvapas.

Vėliau marinuotus svogūnus ar pipirus (ir pipirus) geriausia laikyti šaldytuve, taip jie išstovi, kol nelieka nei vieno vienintelio…

Skanaus!  Neprarykit liežuvio!

Idėja: čia.

 

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

*

Prenumerata