Bulviniai vėdarai

2012-09-23 10:52 autorius , palikite atsiliepimą

Aną dieną užsinorėjau vėdarų, taip labai labai, kad lėkiau pirkti bulvių ir žarnų. Kiekvieną kartą pagaminus vėdarus, vėl juos kepti norą palieku ilgam…

Paslaptis, kodėl ilgam – žarnos. Baisiai jau nemalonus reikalas. Man užaugusiai kaime, kur tėvai augino ir skerdė kiaules, neturėtų taip būti. Kažkaip nepamenu, kad žarnų tvarkymas būtų buvęs toooks nemalonus ar toooks „kvapnus“. Gal namuose auginti paršeliai kitokie? …

Pamenu pirmą kartą, jau ilgą laiką gyvenus mieste, pirkau žarnas, tiems patiems vėdarams ir šiandien pamenu, kaip išpakavusi žarnas nustebau. Tiesiog negalėjau patikėti tuo ką matau ir šiandien nesuprantu, kaip galima pardavinėti iki galo neišvalytas žarnytes? Kažkoks siaubas, kol paruoši jas vėdarams, dingsta visi norai jas valgyti…

Na, pradėjau čia, aš ne kaip, bet aną dieną ruošdama vėdarus, valydama žarnas galvojau, kaip jas paruošti niekad to nemačiusiam miesto vaikui… neturiu atsakymo… O

jei turit tuos vėdarus, kur sukimšti, tai pasigaminti juos vienas juokas.

Reikės:

bulvių,

rukytų lašinukų gero bryzo (nepagailėti, kitaip bus sausas vėdaras)

svogūno galvos,

morkos jei patinka,

pieno (litrui tarkių -nedidelė stiklinė),

žarnų (jei nenorit gadinti apetito ruošdamos – geriau plonųjų).

Gaminame:

Bulves sutarkuojame.

Lašinukus supjaustome, pakepame, kol lieka spirgučiai, išsiskiria daug riebalų.

Pieną užvedame verdančiu užilame bulvių tarkius. Išmaišome.

Baigiant spirginti lašinukus sudedame smukintą svogūną, tarkuotą morką ir pakepame, kol suminkštėja. Baigus kepti supilame į tarkius.

Išmaišome. Beriame pipirų, galima mairūno. Druskos neberiu, nes lašinukai būna sūrūs.

Į paruoštas žarnas (gerai išvalytas, išplautas, numirkytas druskos suryme) šaukštu krečiame tarkius, kietai neprikemšame, kad kepant žarnos nesprogtų. Prieš kemšant ir baigiant nepamiršti užrišti žarnos galų.

Kepame riebalais pateptoje orkaitėje 150 – 180 laipsnių temperatūroje.

Po 5 – 10 min. kepimo žarnos subadome adata, kad nesprogtų, gerai būna kepant viršų palaistyti riebalais. Jei reika apversti. Kepimo laikas priklauso nuo žarnos storumo, nuo 30 min. iki 1 val.

Skanaus!

Spirgučius su morkomis ir svogūnais,

Tags:

Kategorijos: Bulvių valgiai, Receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *