Citrininis pyragas su baltymų kepure arba rubininių vestuvių desertas….

2012-06-25 15:51 autorius , palikite atsiliepimą

Sekmadienį mano tėveliai šventė rubinines vestuves. Didelė šventė, labai graži, kartu praleista 40 metų! Dar kartą juos apkabinu šia proga. Labai smagu, šiai šventei kepiau pyragą. Citrininį pyragą – labai gražų, labai skanų. Darbo nemažai, bet atsiperka. Šį pyragą seniai buvau nusižiūrėjusi, juo lab, kad sausainiai kiekvieną kartą primindavo, kad laukia savo eilės, laukia nesulaukia.

Seniai nužiūrėtas receptas, labai žavėjo baltymų kepure, pamenu, kai prieš daug daug metų atgal, tokias kepures išmokę kepti – dėdavom ant visų pyragų, smagųs eksperimentiniai laikai buvo.  Kai kas tokius keptus baltymus vadina morengų kepurėmis, na ne visai sutinku, nes iki morengo baltymas neiškepa (nesudžiūna), tad vadinkim baltymų kepure.

Kepti reikia trim etpais, bet kaip minėjau, vargas tikrai atsiperka, kada virtuvėj neatsipirko vargas?

Receptą iš kassuvalgyti,  redagavau, atsižvelgama į komentuotojų nesėkmes. Imiau produktus redamasi savo patirtimi ir šia rekomendacija.

Reikės:

Sausainių pagrindui:

270 g. sausainių (naudojau „Selga“),

100 g. sviesto arba margarino.

Citrininiam sluoksniui:

3 kiaušinių trynių,

1 kiaušinio,

2 VŠ krakmolo,

125 ml laimo citrinų sulčių (4 – 5 laimo citrinos),

2 laimo citrinų žievelių,

1 indelio kondensuoto pieno.

Baltymų kepurei:

4 kiaušinių baltymai,

5 dideli dideli VŠ cukraus pudros,

2 VŠ krakmolo.

Gaminame:

Sausainius susmulkiname iki smėlio. Sausainių smėlį sumaišome su tirpintu sviestu.

Kepimo formą (manoji 23 cm skersmens) išklojame folija, suberiame sausainių masę ją išlyginame ir gerai supauspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Labai tinka puodukas ar stiklinė, ar kitas daiktas, kuriuo galima patogiai paspausti. Paviršius turi būti lygus, toks kaip nuotraukoje.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min.

Atvėsiname.

Kondensuotą pieną supilame į indą, ten pat dedame trynius, kiaušinį, pilame citrinų sultis, sudedame krakmolą. Viską gerai išmaišome (labai gerai su plakikliu, ar kombainu). Tarkuojame citrinų žievelę. Išmaišome. Masė lieka gana tiršta.

Masę supilame ant sausainių pagrindo.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 26 min., kol lieka sausa ir pūslėta.

Pravėsiname.

Plakame kiaušinių baltymus iki stangrumo, pirmo stangrumo. Dedame po šaukštą cukraus pudros sumaišytos su krakmolu ir plakame, kol sudedame visą cukraus pudrą. Baltymų masė turi likti labai stangri.

Baltymų kepurę sudedame ant citrininio sluoksnio, padarome bangeles.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2o min., kol baltymai lieka gražiai rusvi.

Atvėsiname, jei atvėsusį pyragą  keletą valandų palaikysite šaldytuve, jis bus dar nuostabesnis.

Skanaus!

Tags: , , , , , ,

Kategorijos: Desertai, Receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *