Skruzdėlynas arba greitas, bet fantastiškai skanus variantas…

2012-07-15 13:56 autorius 12 Comments

Skruzdėlynų variantus turiu du. Vienas klasikinis su tešla, kurią reikia gerai padaužyti kočėlu, labai gražus, bet man – mažiau skanus. Antrasis – paprastas, greitas, bet ne toks gražus, užtat koooks skanus! Jei galiu rinktis, renkuosi – pastarąjį. Šį kartą geriausi kritikai buvo vaikai, kurie džiaugėsi „čia tai skainėstas!“, manau, tai viską ir pasako.

Šis skruzdėlyno variantas gimė iš mano darbų mokytojos žagarėlių recepto. Daug metų jį saugau ir turiu pasakyt –  skanesnių žagarėlių nesu radusi iki šiandien. Lakšteliai – plonyčiai, traškūs, tirpstantys burnoje.

Tešlos kiekis priklauso nuo kiaušinių kiekio. Pirma norma: du kiaušiniai, mažas skruzdėlynas,  antra – 4, vidutinis skruzdėlynas, šeši kiaušiniai – didelis skruzdėlynas.

Reikės:

Dideliam skruzdėlynui:

6 kiaušinių,

3 VŠ be kaupo cukraus,

1 AŠ druskos,

miltų tiek, kad būtų lengvai kočiojama tešla,

aliejaus virimui,

degtinės ar spirito ~ porą šaukštų.

Sirupui:

250 g. cukraus,

12 VŠ didelių medaus,

šlakelio vandens.

Gaminame: 

Lakštelius:

Kiaušinius paplakame su cukrumi ir druska, dedame miltų.

Miltų tiek, kad būtų lengvai kočiojama tešla. Dėti po truputį, vis paminkyt, turi būt minkšta, lengvai minkoma, kočiojama ir lipni. Kočiojant reiks vis miltuot ir stalą, ir kočėlą. Svarbu nepridėti daug miltų, kad nebūtų tešla kieta. Man miltų dubenyje visada lieka, minkau ir jei matau, kad užtenka – palieku nesuminkytus.

Iškočioti labai labai plonai, popieriaus plonumo. Supjaustyti norimo dydžio gabaliukais ir virti karštame aliejuje. Į aliejų nepamiršti įpilti degtinės ar spirito.

Jei iškočiojote labai plonai ir tešla ne per kieta – lakšteliai iškart pradės pūstis ir pūslėtis. Virti, kol lengvai parausta. Išverda labai greitai.

Sirupą:

Į puodą supilame cukrų, užpilame vandeniu – nedaug, vos vos, kad tik apsemtų.

Užkaičiame, palaukiame, kol užverda. Vis pamaišome.

Užvirus kaitrą sumažiname. Paliekame virti. Nepamirštame vis pamaišyti. Pradžioje bus daug burbulų, paskui jų mažės, dar vėliau pradės burbuliuoti smulkiais burbuliukais, sirupas darysis skaidrus, tirštės. Sudedame medų ir dar kartą užverdame.

Skruzdėlyną:

Lakštelius dedame sluoksniais ir užpilame sirupu. Pradedame nuo didelių, baigiame mažais lakšteliais. Barstome skruzdėlių – aguonų. Dekoruojame vyšniomis, riešutais ar kaip tik patinka.

Skanaus!

Tags: , , ,

Kategorijos: Desertai, Greitai paruošiama, Receptai, Svečias, Vaikams

Atsakymų į “Skruzdėlynas arba greitas, bet fantastiškai skanus variantas…”: 12

  1. Kepėja parašė:

    Sveiki, prieš 1 mėn. kepiau pagal šį receptą skruzdėlyną. Gavosi SUPER 🙂

  2. Kepėja parašė:

    Terlionės daug,o suvalgoma per 5 min 😀

  3. Simona parašė:

    Supper! mokyklos laikų žagarėliai!!! Ačiū! apie juos seniai svajojau!;oD

  4. Rima parašė:

    Pats skaniausias skruzdelynas kada valgytas! Isejo puikiai !!!

  5. Danguolė parašė:

    Sveiki, ar galima iš anksto išsikepti lakštukus ?

  6. Genovaitė parašė:

    Kaip visada prieš šventes būna striuka su laiku, tai man skruzdėlynas būna 2 dienų darbas: tuoj po darbo grįžus užmaišau ir gerai išminkau tešlą, dedu į poliet.maišą ir – į šaldytuvą. Kai apsimėtau visus kitus priešventinius darbus, tada imu tešlą, dar apie 15 min. perminkau ir gerai patvatiju kočėlu, o po to jau kočioju permatomais lauštais, pjaustau, verdu gerai įkaitintame aliejuje ir nepaslepiu tik pačių negražiausų lakštelių, nes ir tie per naktį kažkaip ir kažkur dingsta 🙂 Kitą dieną po darbo verdu sirupą ir klijuoju skruzdėlyną į gilesnį padėklą, nes priteka nemažai sirupo į apatinius sluoksnius ir suformuotą skruzdėlyną su visu padėklu dedu į didelį maistinį polietileninį maišą ir sandariai viršuje surišu, kad susigyventų bent per naktį, kad neperdžiūtų.

  7. Jolanta parašė:

    O tai degtinė pilama į aliejų? ar į tešlą?

  8. ieva parašė:

    labaii skanus skruzdelynas, dabar visada darau tik pagal si recepta, ir mano gavosi gan visai grazus 🙂

  9. čiliukas parašė:

    Labai smagu, ačiū 🙂

  10. Rita parašė:

    Sveiki, kai radau si recepta, visada pagal ji kepu. Gaunasi ir grazus, ir skanus 🙂

  11. Jurgita parašė:

    Ačiū už receptą, keliskart kepiau gimtadieniams, visi susižavėję buvo, labai skanus gavosi. Tik neišnaudojau viso sirupo, sulipimui pakako, o ir taip labai saldu. Taip pat akcentuot norėtųsi, kad degtinė įpilta į įkaitintą aliejų labai taškosi, tai atsargiai su ja elgtis, jei nenorite fejerverkų virtuvėj 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *